mandag den 14. april 2014

Æggekage med chorizo og rosmarin // chorizo and rosemary omelet

Da jeg var barn husker jeg det som om vi levede af æggekage hjemme hos min mor og far.... Hvilket skabte et stort had for æggekage, for mig. Helt indtil for et par år siden. Æggekage var no go, jeg kunne finde på masser af retter hvor æg kunne indgå og retter som jeg med stor velbehag spiste, bare det ikke var æggekage.


Hvis jeg tænker godt efter, var det nok kun den ene vinter hvor jeg gik til svømning hver mandag, hvor aften måltidet stod på æggekage. Æggekage var noget nær det eneste min far kunne lave (Undskyld far!). Men han var kreativ, vi fik æggekage i mange variationer. Dog gik der alligevel mange år før jeg skulle sætte mine tænder i æggekage igen.

Nu er det kommet tilpas på afstand til, at jeg godt kan nyde et stykke æggekage i ny og næ, og denne version er gået hen og blevet min favorit.Æggekage med chorizo og rosmarin:
til 4 personer med et stykke godt rugbrød "on the side"

lidt olie til at stege i
et rødløg
En chorizopølse, evt. den fra princip som man selv skal skære
200 g san marzano tomater (for de er bare de bedste på denne årstid)
4 stilke rosmarin
6-8 æg
En skvat fløde (ca. 1 dl)
salt og peber
100-200 g cheddar ost (gerne den du selv river, det smager bare bedre, og i en mængde du kan være dig selv bekendt)
2 forårs løg
- samt en pande der kan tåle at komme i ovnen

Tænd ovnen på 200 grader.
Skær løget over på midten og skær halve ringe. Steg dem på en pande i lidt olie. I mens de steger stille, kan du skære chorizo pølsen i skiver efter ønsket tykkelse. Hvis du vil have dem helt sprøde, så skær den tyndt.
Steg pølsen med sammen med løgene, og skær tomaterne over i halve eller kvarte og steg dem med på panden, sammen med 2 stilke rosmarin hvor bladene er taget af.
Pisk æg sammen med fløde, smag til med lidt salt og peber. Hæld den over de stegte ingredienser på panden og lad den stage/bage i et par minutter. Tag bladene af de sidste to kviste rosmarin og strø dem ud over æggekagen. Put revet ost ud over æggekagen, gerne så den er dækket med et ligeligt fordelt lag.
Bag æggekagen i ovnen i 25 minutter, eller til den er gennembagt. Stik evt. i den hvis du er i tvivl.
Server med skåret forårsløg drysset over æggekagen.

Æggekagen kan også spises af LCHF-spisende.

Velbekomme!

xo. Julie

søndag den 13. april 2014

påsketraditioner: sødt græsk brød // easter traditions: sweet greek bread

Fornyligt hjemme hos Tina - The Traveling Mama, fik jeg kendskab til to græske påske tradtioner. Tinas mor Susan, som er græsk men bor i USA, var på besøg, og lærte mig (blandt andre) at bage græsk påske brød.Jeg har fået lov til at dele opskriften med jer. Og jeg syntes bestemt at I skulle unde jer selv, at prøve at bage dette brød i påskeferien, for det smager så dejligt, sødt og lidt syndigt.

Opskriften er på 3 store brød, men den kan sagtens halveres, og man så bare bager 2 mindre brød.

The Traveling Mama's Greek Bread:

20g gær
125 ml lun vand
250 g saltet smør (gerne stuetempereret)
300 g sukker + 1 spiseske
5 store æg
500 ml lun mælk
lidt under 2 kg mel
Sesamfrø til pynt

1. Rør gæren og 1 spiseske sukker ud i det lune vand. Sæt det til side og lad det hvile i 10 minutter. Vandet skal være håndvarmt, som man siger. Hvis alt er gået rigtigt til, skulle den lille blanding gerne begynde at boble lige så stille.
2. Pisk det resterende sukker sammen med smørret, indtil det er godt luftigt. Og tilsæt så 4 af æggene, et af gangen mens der piskes godt imellem hvert æg.
3. Tilsæt 2 dl mel til smørblandingen mens der røres.
4. Tilsæt så gærblandingen til dejen.
5. Tilsæt skiftevis den lune mælk  og den resterende mel indtil dejen når til punktet hvor det kun lige, ikke længere er klistret.
6. Ælt dejen godt.
7. Læg dejen i en fedtet skål - enten fedtet med smør, fedtspray eller eventuelt blot med et drys mel henover bunden/siderne. Og lad så dejen hæve i 1 time eller til den har dobbelt størrelse.
8. Ælt dejen igen, i 1 minuts tid, og del så dejen i 12 boller (6 - hvis du har valgt at halvere opskriften og derved kun laver 2 brød)
9. Drys lidt mel på bordet og start med at rulle 3 af bollerne ud til lange "pølser". Flet de 3, som hvis du flettede en fletning i dit hår. Læg brødet på en bageplade med bagepapir. Enderne kan lige så stille bøjes ind under brødet, så fletningen ikke går op og brødet hæver flot.
Rul ligeledes de resterende boller til pølser, og flet. Dæk så alle brødene til med et viskestykke og lad dem hæve. Lad dem gerne hæve en times tid igen.
10. Forvarm ovnen til 175 grader.
11. Det sidste æg piskes stille og der tilsættes 1 spiseske vand, hvorefter blandingen pensles på brødene og der spredes sesamfrø ud over, hvis man ønsker det.
11. Hver brød skal bages i 30 minutter eller indtil de er gyldne og gennembagte.
Et tip til man kan vide hvornår brødet er gennembagt, er ved at banke på det, og lytte efter, hvid det lyder hult, er det færdigt.

Server det mens det stadig er lunt med lidt smør, eller gem det til næste morgen og rist det, og server ligeledes med smør. Gerne tandsmør, det er godt!

De 3 æg jeg har sat i brødet, dem behøves du ikke sætte i. Det er bare sådan traditionen lyder, sådan helt tilbage fra Tinas barndom. De står for den hellige treenighed. Faderen, sønnen og den hellige ånd. Traditionen lyder også at de skal være røde, og at de sagtens kan spises. Derfor har jeg farvet mine æg med rødløgs-skaller.
En anden ting man kan bruge æggene til, er en lille påskeleg, men den vil jeg vende tilbage med en anden dag! Det er sjovt, så glæd dig lidt.

Hej så længe.
xo. Julie

lørdag den 12. april 2014

påsketradtioner: gækkebrev // easter traditions: fools letter

En af mine yndlings påske traditioner er, at klippe gækkebreve. Faktisk er alle traditioner, hvor man kan udfolde sine kreative evner lige noget for mig, men hvem var egentlig også i tvivl om det? Men jeg syntes også det er en sød og lidt sjov tradition.

Storm, en af mine sødeste små venner, havde fortjent et gækkebrev.

Dog var vintergækkerne her tidligt i år, så de sang på sidste vers da jeg sendte brevet afsted for et par uger siden. I år udfordrede jeg mig selv ved, at jeg også ønskede at klippe vintergækker, og ikke kun at sende de fysiske med.


Der findes en masse forskellige vers og rim, som man kan skrive i sine gækkebreve, men jeg bruger som regel altid det samme. Jeg syntes det er så fint.

"Gæk du søde lille,
ih, du store milde.
Jeg nu venner gække må,
skrive mange prikker små.
Kan du disse prikker tyde,
vil jeg dig et påskeæg yde."


Jeg er nok lidt sent ude, men hvis du har lyst til at klippe et gækkebrev, ligesom mit, er det egentligt ret simpelt.

Fold papiret således;

1. Hvis du bruger et A4 papir, så fold det så der fremkommer en trekant - eller en halv kvadrat om du vil. Og klip så langs kanten.
2. Når papiret er klippet, foldes det ud og foldes så modsat diagonalt, så der ender ud med at være folder fra hjørne til hjørne begge veje diagonalt.
3. Tag så den ene spids på trekanten og fold ind over, som vist på billedet.
4. Gør det ligeledes med den anden sides spids.


5. Fold den nu på midten, så de to spidser kommer til at lægge oven på hinanden. Brug den tidligere fold som ses i midten til guideline.
6. Klip spidserne af langs den vandrette kant. På den måde sikrer du dig at det du klipper, vil komme med på alle lagene, og dit gækkebrev bliver symmetrisk.
7. Tegn så dit mønster med en blyant, så du ved hvor du skal klippe for at få mønsteret du ønsker, med mindre du bare har lyst til at klippe og se hvad klipperiet fører med sig.
8. Det er en god idé at klippe små stykker af ad gangen, eventuelt tænk i trekanter når du klipper, det kan gøre det lidt nemmere.


Tadaaa! Klar til at skrive dit lille gække-vers.
Desværre gættede Storm hvem gækkebrevet var fra, og jeg måtte af med et påskeæg. Jeg ville ellers gerne have haft et påskeæg. Ingen er vel i tvivl om, at jeg er vild med chokolade? Jeg mener, hvem er ikke det?Du kan stadig nå at sende et gækkebrev ud inden påskeferien starter, bare send det i dag eller på mandag, send med a-post for en sikkerheds skyld, og måske er du heldig at du får et påskeæg!
xo. Julie