lørdag den 31. maj 2014

blomster til en fodboldfan // flowers for a football fanNoget af det jeg elsker aller mest i foråret, forsommeren og om sommeren, er blomster. Helt specielt at plukke blomster, at lave buketter og kranse og udsmykke med blomster. Der indfinder sig en ro i min krop når jeg går i en grøftekant eller på en blomster mark og plukker blomster.
Jeg føler mig hel og fredfyldt, og jeg føler sjæle ro.

Så ved hver en anledning jeg kan finde, plukker jeg blomster.

Lupinerne jeg har brugt til denne dekoration plukkede jeg på vej hjem fra arbejde, det samme med de hvide "skærmhatte" som jeg ikke kender navnet på.

Det grønne "fyld" plukkede jeg på min tur med Otto, og salvie-blomsterne og lavendel fandt jeg i fuldt flor på min altan.


Blomster til en fodboldfan skal selvfølgelig laves i en fodbold. Jeg har brugt en gammel fodbold i læder - dem i plastik duer bare ikke til dette projekt.
Fodbolden skal skæres op, og der skal fjernes et par "felter", der var vel fjernet 4-5 stykker i den bold jeg brugte. De kan med fordel skæres væk med en hobby kniv.
Denne fodbold er spraymalet i hvid, men man kan selvfølgelig også finde en fodbold i modtagerens favorit hold's farver og vælge blomster der passer dertil.

Udover en fodbold og blomster, skal du også bruge oasis. Jeg brugte 2/3 af en blok, og jeg skar stykket over med en kniv.

Blomster som er sådan lidt grenede i det, som for eksempel roser og syrener er nemmere at have med at gøre, en blomster med bløde stængler - som jeg har valgt. Hov.

Hvis man vælger syrener, er det en god idé at skrabe yderste lag af "barken" af, og evt. slå lidt på stænglerne så de går lidt i stykker, for så har de nemmere ved at optage vandet og derved kan de holde længere. 

Inden du starter på dekorationen skal oasissen (det er vidst ikke rigtigt et ord, men du forstår hvad jeg mener), trække vand. Det gør du ved at hælde vand i en balje, og sætter oassisen ned i vandet og lader den trække vand i omkring 15 minutter.


Nok om det. Når jeg laver dekorationer starter jeg nede fra og jeg prøver så vidt muligt at gøre så dekorationen er symmetrisk. Forstil at du har to halvdele, og så skal den gerne være nogenlunde ens på begge sider, eller man kunne også sige at den ene side skal kunne spejle sig i den anden.

Start med det grønne fyld. Det grønne skal dække oasissen, for den vil vi ikke kunne se til sidst. Det er ikke pænt.
Fortsæt med at sæt blomsterne i oasissen, med tankerne på det symmetriske. Når du sætter en blomst i højre side, så gør du det også i venstre (okay, nu har du vidst fattet pointen). Du kan selvfølgelig ikke tage forbehold for at blomsterne er naturlige og lidt lever deres eget liv, og måske ikke lige buer som du vil, men du kan prøve.

Jeg kan personligt godt lide at der er lidt grøftekant over det, så det må heller ikke være alt for afmålt og sirligt.
Forestil dig nu at give en blomster dekoration til en fodboldfan du har kær (I behøves ikke heppe på det samme hold, for at personen har fortjent blomster - måske har favoritholdet tabt, og derfor skal han/hun have blomster).
Dekorationen kan også danne udsmykning på bordet/bordene (så skal du bare lave flere, ik') til et selskab, f.eks. en konfirmation, en fødselsdag, et bryllup (ja okay, du kan nok selv tænke dig videre til hvor sådan en dekoration ville passe ind - og nu ved du også hvordan man laver sådan en).

Så giv den gas, pluk nogen blomster, og lav en dekoration i en fodbold, til dig selv eller din ven. Kan også bruges til fars dag, lige om snart, for mænd kan da også godt få blomster? (!)

xo. julie

fredag den 30. maj 2014

DIY origami lampe // DIY origami lamp


Det her er et projekt der tager tid og kræver tålmodighed. Faktisk var planen, da jeg startede den her blog op i januar, at dette projekt skulle være mit første på denne blog. Puha, jeg blev klogere. 

Da jeg startede op på "projekt origami lampe" var jeg jobsøgende, så jeg syntes det virkede som et sjovt projekt, at få tiden til at gå med. Men så fik jeg et job, og alle som har startet nyt job, ved hvor træt man er i starten. Så at få lampen færdig havde lange udsigter.

Det er ikke for at skræmme nogen væk, før I overhovedet er kommet igang, men lad os nu være realistiske fra start. Det tager lang tid.

Lampen her er baseret på en rispapirs lampe fra IKEA. Den er ret stor, og mine papir folderier er ret små. 

Jeg kalder dem selv for flik flakkere, men jeg har også hørt folk kalde dem nip nappere og flip flappere, og på engelsk - eller i hvert fald inden for origami, kaldes de fortune tellers.

Jeg lærte at lave flik flakkere da jeg var barn, og den gang brugte vi dem til at skrive fjollede ting inden i, som de andre skulle lave, alt efter hvilket felt de landede på.
Senere hen blev det mere S, P eller K-agtige spørgsmål ala "hvem er du forelsket i", "har du nogensinde prøvet..." og "kys den nærmeste til din venstre side" som blev flik flakkernes indhold.

Idéen til at bruge flik flakkerne til en lampe, er ikke min egen. Jeg har set mange versioner af lampen rundt omkring på internettet, og specielt på pinterest florerer en del.

Men her vil jeg skrive og vise hvordan jeg har lavet min lampe.


Du skal bruge helt almindeligt papir, en saks og en limpistol, foruden den ris papirs lampe som du skal lime alle de små papir folderier fast på.

Vælg en ikke alt for stor rispapirs lampe, for det er trods alt et ret stort projekt, og det er virkelig ærgerligt at gå død i det, når der nu skal lægges så mange timer i det.
Vælg gerne en rispapirs lampe som har mange "stivere" på tværs ala den her. Den fra IKEA vil jeg ikke anbefale, da de steder hvor der er store stykker papir med langt mellem "stiverne", er det svært at holde flik flakkerne fast når de skal limes på.

Nå, nu til hvordan den laves.

Se min lille flipagram video for at se billeder af hvordan du laver flik flakkerne, mens jeg prøver at fortælle hvad det er du gør (på forhånd undskyld for de små pauser, og små stammelser igennem videoen, men det er sgu lidt svært at høre sig selv, på trods af at jeg havde lavet manuskript!!!).
Hvis du godt kan finde ud af at lave flik flakkere, så spar dig selv for at se videoen, men lav blot 8 ud af et stykke A4 papir. 

Når du har lavet en hel masse flik flakkere, kan du tænde op for limpistolen og begynde arbejdet med at lime flik flakkerne fast på arbejdet. Du skal sætte en lille klat lim på midten af bagsiden af flik flakken. Hvis du kører limpistolen i cirkel bevægelser rundt om spidsen, får du ikke de lange tråde som man oftest får når man bruger en limpistol.

Hold flik flakken med lim fast indtil du er sikker på limen har tørret lidt og arbejdet sidder fast på lampen. Start gerne i bunden af lampen.

Sæt flik flakkerne tæt op af hinanden og lav en runde ad gangen.

Hvis der kommer nogle huller, hvilket der formentlig vil gøre, da det er umuligt at få dem til at sidde helt tæt. Så kan du med fordel klippe en flik flak halvt over eller i fire dele, og lime dem fast i hullerne. Det vil ikke umiddelbart kunne ses særlig tydeligt i det færdige stykke arbejde. Men det vil naturligvis være flottest, jo færre steder du skal "lappe".

Jeg tror jeg har brugt +20 timer på at lave lampen, så forbered dig på at være tålmodig. Jeg var ved at give op et par gange, men jeg er glad for jeg holdt ved. Jeg syntes lampen er endt ud med at være helt vildt flot, og jeg er stolt at mit arbejde.
Bare ærgerligt at jeg har lovet den væk til min svigerinde, jeg tror ikke lige jeg laver endnu en lampe lige forløbigt nemlig.

God foldning, eller hvad man siger.

Har du nogen spørgsmål, så hold dig endelig ikke tilbage. Jeg hjælper dig hjertens gerne.
xo. julietorsdag den 29. maj 2014

chokolade macarons // chocolate macarons


Som nævnt før, så er chokolade noget jeg har en kæmpe svaghed for. Chokolade morgen, middag, aften - count me in! Udfordringer har jeg svært ved at sige nej til, og denne - intet problem.
Jeg tror faktisk ikke det ville være noget problem for mig at leve af chokolade, hvis altså bare det indeholdte al den næring min krop havde brug for. 
I stedet for prøver jeg blot at lægge nok planer i min kalender, hvor chokolade kunne være en del af det. Jeg mener, man skal jo holde figuren, ikke? 
Spøg til side. Jeg burde nok spise mindre, for at kunne komme ned i en "normal" figur, men lad nu det ligge. Chokolade er jo trods alt lækkert, og hvad er idéen i at snakke om slankekure og den slags, når det jeg egentlig bare vil dele med jer er en lækker opskrift på chokolade macarons, og nogen siger også at mørk chokolade er sundt. Denne opskrift indeholder mørk chokolade - ergo er den jo også lidt sund (vi taler ikke om sukkerniveauet her, vi nyder bare den lækre smag, hælder sukker i skålen som opskriften siger, og lades som ingen ting. God plan, ikke? Det har aldrig skadet nogen at fokusere på det positive, vel?)

Så her den kommer;

Chokolade macarons, mængde.... ukendt, for der forsvinder lidt undervejs.

Du skal bruge;
100 gram hakkede, smuttede mandler
200 gram flormelis
1 spiskeske kakao
3 tempererede æggehvider
50 gram sukker

ydermere; 
1 deciliter piskefløde
100 gram mørk chokolade, finthakket

TIP! Det er en god idé at smutte mandlerne dagen i forvejen, og lad dem tørre godt i et hviskestykke, for det er svært at lave mandelmel hvis de er fugtige.
Men det bliver ikke det store problem, for chokolade-fløde-trøffelen skal også forberedes dagen i forvejen.Chokolade-fløde-trøffel:
Bring fløden i kog og smelt den finthakkede chokolade heri. Rør det godt sammen. Det samler sig ligesom til en creme når det er rigtigt blandet, og ligner ikke bare at chokoladen flyder rundt i fløden.
Når du har gjort det, sættes det i køleskabet. Du hælder det måske lige over i en skål som du kan piske cremen i, i morgen, inden du sætter det i køleskabet.
Chokolade cremen skal være helt kold. Bum! - Derfor, lav den dagen i forvejen.
Når du så skal lave cremen til trøffel, så den kan kommes imellem de to makroner, så piskes den let og puttes over i en sprøjtepose.

Macarons:
Bland mandler, flormelis og kakao i en multihakker, foodprocessor, blender eller hvad du nu har til rådighed, så mandlerne bliver findelte.
Pisk æggehviderne luftige og næsten stive, og tilsæt så sukkeret. Pisk nu æggehviderne til de er helt stive. 
Vend mandelsukkeret i æggehviderne og slå luften lidt ud af hviderne, indtil massen er ensartet.
Kom makronmassen i en sprøjtepose med en 10 milimeters tyl (eller brug en plastikpose og klip et hul). Sprøjt massen ud til små makroner på en bageplade med bagepapir. 
Lad makronerne tørre i minimum 20 minutter, og tag gerne fat i bagepladen med begge hænder og sådan giv den et lille dunk ned i bordpladen - det er det her som gør forskellen fra om det bliver makroner med fin overflade, eller om der kommer luftbobler og sprækker all-over.

Bag nu makronerne i cirka 15 minutter ved 160 grader. Lad dem hvile lidt inden de tages af bagepladen, hvorefter du kan parre dem to-og-to størrelsesmæssigt og lægge dem til afkøling på en bagerist.
Når de er helt afkølede, kan du sprøjte din creme på halvdelen af makronerne, og lægge de resterende oven på (det er i denne proces at der på underlig vis, forsvinder mange makroner - jeg kalder det mundskænk eller prøvesmagning, for det hører sig jo til!).

Kagerne skal opbevares i en lukket beholder i køleskabet. Det siges at de bliver bedre af at stå 1-2 dage på køl, men så langt er de aldrig kommet herhjemme, høhø.


Der findes meget forskelligt lir-grej til at lave macarons, men jeg syntes ærligt talt ikke det er nødvendigt. Jeg sprøjter makronerne ud med øjemål, og ja klart, de bliver ikke alle helt samme størrelsen. Men efter min mening, er netop det, også lidt charmen ved hjemmebag. 
Hvis du dog alligevel gerne vil have ens størrelse makroner men ikke vil investere i udstyr (eller ikke har plads til mere fancy gear) så kan du med fordel finde en rund genstand som passer nogenlunde med den størrelse du gerne vil have dine makroner. Og tegn så rundt om den på et stykke papir/bagepapir og læg det ned under det stykke bagepapir du sprøjter makronerne ud på. På den måde kan du styre størrelsen.
Noget jeg dog vil anbefale og altid bruger selv, er plastik sprøjteposer - eller om én gangs sprøjteposer, om man vil. Jeg syntes det er så easy-peasy at kunne smide sprøjteposen ud efter brug, frem for at stå og gøre den rent. Hvilket jeg egentlig altid har syntes var pi*** besværligt. Specielt til deje, cremer m.m. der indholder fløde, er én gangs sprøjteposerne gode, for så skal du heller ikke tænke over de dersens bakterier i fløden, som er skidte for helbredet.


Bon appetit! og stay tuned for opskriften på jordbærmacarons. mums mums mums. Overvej lige en combo med 2 macarons oven på hinanden - jordbær og chokolade, i én bid! Åh, jeg tror jeg besvimer.
xo. julie